Bydło

Fermentowany Wyciąg z Ziół w hodowli bydła.

Fermentowany Wyciąg z Ziół otrzymany w procesie fermentacji to unikalny produkt zawierający zestaw mikroorganizmów probiotycznych, jednocześnie zawierający unikalną kompozycję ziół stymulujących procesy trawienne i podnoszące odporność zwierząt hodowlanych. Jest produkowany przez firmę Multikraft z Austrii.

Obszary zastosowania Fermentowanego Wyciągu z Ziół w hodowli bydła

• Dodatek do paszy – co prowadzi do optymalizacji trawienia i odporność na bakterie chorobotwórcze.
• Zasiedlenie wszystkich powierzchni w oborze – dzięki czemu wprowadza się harmonię w środowisku mikrobiologicznym w otoczeniu zwierząt, co ogranicza infekcje, a co za tym idzie występowanie chorób.
• Zakiszanie pasz – dzięki MK Multisil staje się łatwiejsze i uzyskujemy pasze o znacznie lepszej wartości.
• Ostrea – naturalny w 100% bufor do regulowania pH w żwaczu

Korzyści ze stosowania Fermentowanego Wyciągu z Ziół

• Lepsze przyswajanie paszy
• Stabilna pasza bez skłonności do psucia się
• Lepsza jakość mleka
• Więcej mleka i białka mleka
• Większa zdrowotność zwierząt
• Zmniejszenie uciążliwych zapachów spowodowanych chowem zwierząt nawet w dużych obiektach
• Ograniczenie gnicia i pleśnienia
• Spokojniejsze i uważniejsze zwierzęta
• Skuteczniejsze krycie (zapłodnienie) zwierząt matek
• Lepsza jakość mięsa
• Lepsze przyrosty
• Mniejsza ilość kurzu w oborze
• Gnojowica łatwiej przepływa i jest jednorodną mieszaniną
(nie ma kożucha ani warstwy płynnej)
• Lepsze przetworzenie nawozów gospodarczych przez mikroorganizmy glebowe

Kiedy w oborze i w paszy zadomowią się pożądane mikroorganizmy, to dodatkowo osiąga się następujące efekty:
• Rany goją się szybciej
• Rzadziej pojawiają się choroby kopyt i racic
• Znikają pasożyty skóry
• Łatwiej można sobie poradzić z pasożytami jelit
• Mniej zabiegów weterynaryjnych

Odchów cieląt

• Dużo mniej problemów z biegunkami dzięki stabilnej mikroflorze jelitowej
• Szybszy rozwój przedżołądków
• Wzrost odporności na bakterie patogenne
• Szybsze przyrosty

Zarządzanie mikroorganizmami w oborze i w powietrzu obory

W początkowym okresie stosujemy Fermentowany Wyciąg z Ziół dwa – trzy razy w tygodniu. Po zredukowaniu odoru, ilość zabiegów stopniowo zmniejszamy do jednego na tydzień lub na dwa tygodnie. Fermentowany Wyciąg z Ziół nie wywołuje procesu gnicia, lecz fermentację niskotemperaturową, przez co nieprzyjemny zapach, substancje szkodliwe i utleniające się, nie są wytwarzane w środowisku zdominowanym przez te mikroorganizmy Fermentowany Wyciąg z Ziół ma właściwości sterylizujące ponieważ mikroorganizmy w nim zawarte wytwarzają substancje takie jak np. reuteryna niszcząca patogeny chorobotwórcze (np. salmonella, enterokoki, bakterie coli itp.) i może służyć jako środek dezynfekujący.
Urządzenia do zamgławiania Fermentowany Wyciągu z Ziół muszą być proste, tanie i wytrzymałe.
Małe obory można spryskiwać opryskiwaczem plecakowym. Spalinowe opryskiwacze plecakowe nadają się do małych i średnich obór. Jeśli zwierzęta są wrażliwe na hałas, to można użyć także automatu do bielenia albo opryskiwacza na akumulator bądź z napędem elektrycznym. Do większych obór nadają się zraszacze powietrza (zamgławiacze) albo wbudowane na stałe zraszacze szklarniowe.
Dawkowanie oprysku 1L Fermentowany Wyciąg z Ziół + 3–5L wody/100mkw. powierzchni.

Dawkowanie Fermentowanego Wyciągu z Ziół

Cielęta :

• Zaraz po urodzeniu 5 ml do pyska
• Od 5 dnia po urodzeniu 15 ml/cielę na dzień/przez pierwszy miesiąc
• Od 2- do 8 tygodnia 10ml/cielę na dzień
Młodzież:

• Od 2 do 17 miesiąca 20ml/szt na dzień
Krowy mleczne:

• 75 l / szt na dzień
Bydło opasowe:
• 50 ml/szt na dzień

Jeśli rozpoczynamy stosowanie Fermentowanego Wyciągu z Ziół nie od początku życia cielaka, to przez pierwszy miesiąc dajemy dawkę podwójną, a później stosujemy według podanego dawkowania.
Trwały efekt można osiągnąć tylko wtedy, gdy wprowadzamy stosowanie mikroorganizmów w obiektach hodowlanych, w otoczeniu zwierząt, oraz do wody i paszy w celu zasiedlenia przewodu pokarmowego

PRODUKTY POLECANE