Trzoda chlewna

Zastosowanie Fermentowanego Wyciągu z Ziół probiotyku wzbogaconego ziołami w produkcji trzody chlewnej.

Fermentowany Wyciąg z Ziół otrzymany na bazie mikroorganizmów i ekstraktów ziołowych to unikalny produkt zawierający zestaw probiotycznej mikroflory, jednocześnie zawierający unikalną kompozycję ziół stymulujących procesy trawienne i podnoszące odporność zwierząt hodowlanych. Jest produkowany przez firmę Multikraft z Austrii.
Żywienie trzody chlewnej zmieniło się na przestrzeni ostatnich kilku lat. Wycofane antybiotykowe stymulatory wzrostu pozostawiły miejsce do wypełnienia przez inne produkty. Doskonale tę rolę przejęły dodatki probiotyczne. Oferta nasza skierowana jest do klientów zainteresowanych wynikami w produkcji prosiąt ale również tuczarni. Nasi zadowoleni hodowcy potwierdzają regułę że przyroda posiada odpowiedniki w naturze, które odpowiednio wykorzystane dają efekty co najmniej takie same, a nawet lepsze niż syntetyczne antybiotyki.

Skład:
Lactobacillus casei [10⁵] jtk/ml; Lactobacillus plantarum [10⁵] jtk/ml; Saccharomyces Cerevisiae [10ᶟ] jtk/ml Fermentowany wyciąg z następujących ziół: kminek, krwawnik pospolity, anyż, koper włoski, liść brzozy, nawłoć, rozmaryn, mięta pieprzowa, korzeń prawoślazu, liść maliny.

Działanie:
Fermentowany Wyciąg z Ziół to probiotyk, który jest naturalnym środkiem wzbogacającym i stabilizującym mikroflorę przewodu pokarmowego, odpowiedzialną za prawidłowy przebieg procesów trawienia. Dodatkowo stymuluje odporność organizmu oraz powstrzymuje rozwój populacji bakterii chorobotwórczych, dzięki działaniu bakterii kwasu mlekowego i komórek drożdży.

Zastosowanie FWZ w produkcji trzody chlewnej

Zastosowanie Fermentowanego Wyciągu z Ziół można podzielić na dwie płaszczyzny:

- Zastosowanie jako dodatek do paszy lub wody w celu doprowadzenia do optymalizacji trawienia i zasiedlenia układu pokarmowego pożyteczną mikroflorą.
- Zasiedlenie chlewni pożytecznymi mikroorganizmami, dzięki czemu w otoczeniu zwierząt wprowadza się harmonię mikrobiologiczną, ogranicza infekcje i co z tym związane ogranicza choroby.
Aby uzyskać pełny efekt zastosowania Fermentowanego Wyciągu z Ziół w hodowli, należy połączyć oba te aspekty i dbać zarówno o podawanie do spożycia jak i mikrobiologiczną dezynfekcję.

Korzyści stosowania FWZ

Prosięta:
- dzięki równowadze w przewodzie pokarmowym, mniej stanów chorobowych układu trawiennego i związane z tym zmniejszenie ilości upadków,
- dzięki stabilnej mikroflorze brak problemów biegunek wywołanych bakteriami chorobotwórczymi lepsze dzienne przyrosty masy ciała,
- krótszy cykl tuczu,
- łatwiejsze odsadzanie prosiąt,
- więcej prosiąt odsadzonych od lochy

Tuczniki:
- lepsze wykorzystanie paszy,
- większe przyrosty dzienne,
- regularne stosowanie obniża znacząco koszty weterynaryjne,
- knury są zdrowsze i uzyskują lepsze wyniki reprodukcyjne,
- bakterie zakwaszają treść pokarmową, dlatego rezygnujemy z zakwaszaczy w mieszankach,

Lochy:
- dzięki połączeniu właściwości probiotyku i ziół układ odpornościowy jest stymulowany, wzrasta ilość przeciwciał we krwi i odporność na infekcje,
- brak zatwardzeń po porodach, lepsze wypróżnianie,
- lepsze pobranie paszy, co przekłada się na większa mleczność loch, a co za tym idzie przekłada się następnie na wagę prosiąt,
- stosowanie Fermentowanego Wyciągu z Ziół wpływa na zasiedlenie układu pokarmowego loch pożyteczną mikroflorą, która jest przekazywana prosiętom ssącym a jednocześnie hamuje przekazywanie mikroflory patogennej (np. E.coli, Salmonella),
- zwierzęta są spokojniejsze i bardziej zrównoważone

Dawkowanie Fermentowanego Wyciągu z Ziół

Prosięta: 2ml do pyszczka w momencie obcinania kiełków i podawania żelaza.
Do poidełek z wodą wlewać 20-30 ml/ dzień
W okresie odsadzenia do okresu tuczu dodawać do paszy 7l/ 1 tonę mieszanki
Tuczniki: 5 litrów na 1 tonę paszy
Lochy: przez pierwsze 3 miesiące 7litrów / tonę paszy następnie 5 litrów / tonę
Lochy: 5 dni przed i po porodzie dodatkowo 250 ml do koryta na paszę.

Opryski

W początkowym okresie stosujemy FWZ trzy razy w tygodniu. Po zredukowaniu odoru, ilość zabiegów zmniejszamy do jednego na tydzień. FWZ zatrzymuje procesy gnilne w oborniku i gnojowicy a zapoczątkowuje fermentację niskotemperaturową. FWZ ma również właściwości sterylizujące ponieważ bakterie w nim zawarte wytwarzają bakteriocyny np. reuterynę która ma silne właściwości bakteriobójcze a dodatkowo substancje czynne zawarte w ziołach również ograniczają ilość bakterii patogennych.

Redukcja amoniaku i siarkowodoru (smrodu) za pomocą Fermentowanego Wyciągu z Ziół.

Połączenie stosowania FWZ w żywieniu i w higienizacji obiektu hodowlanego skutkuje w redukcji szkodliwych gazów jakimi są amoniak i siarkowodór. Substancje te są wiązane przez bakterie głównie w ściółce i w każdym środowisku w którym dojdzie do zetknięcia bakterii. W oborniku i gnojowicy zostają zatrzymane procesy gnilne a zapoczątkowana zostaje fermentacja niskotemperaturowa. Amoniak i siarkowodór nie ulatniają się ograniczając przykre zapachy a w gnojowicy nie tworzy się kożuch i jest ona jednorodna.

Neutralizacja mykotoksyn

Zagrożenie mykotoksynami w hodowli i tuczu jest znaczącym problemem dla hodowców a jednocześnie mocno lekceważonym. Karmienie zwierząt mieszankami porażonymi przez patogeny grzybowe prowadzi do obniżenia produkcyjności i kondycji zdrowotnej świń. Powoduje uszkodzenia wątroby i rozregulowuje układ odpornościowy zwierząt obniżając ich naturalną odporność oraz zakłócają rozród. Doskonałym sposobem na neutralizację tych szkodliwych metabolitów patogennych grzybów jest Fermentowany Wyciąg z Ziół, który dwutorowo neutralizuje mykotoksyny w paszach. Pierwszym są drożdże Saccharomyces Cerevisiae, które posiadają zdolność ich wyłapywania a następnie są wydalania z niestrawionymi ścianami komórkowymi tych mikroorganizmów. Drugim są bakterie z grupy Lactobacillus, które rozkładają toksyny w przewodzie komórkowym zanim dojdzie do zatrucia i uszkodzenia organizmu.

PRODUKTY POLECANE